. Salahkah berkempen ? .

4:56 PM


Bismillahirahmanirrahim . Such a beautiful morning , aite? So, It's going to be an express post since I only have a few hours to write this. I usually took a whole day  to write a blog post. Ok, berkempen? Maybe most of you didn't know that I got a great responsibility here in MKIC. (Wait, ana berperasan je ni ramai pembaca, padahal takda). Ana  dilantik sebagai ketua batch, it's actually a non-official post. Ana tak sangka dapat sebenarnya , tapi itulah kebenaran dari ujian statistik pengundian. *hekeleh hang ni*
 To simplify your confusedness, being a batch leader means looking out for my batch. Not to mention that , ana tercalon dalam MPP. Which means I have to prepare a manifesto and stuffs. The only thing now is I only realised that its wrongg , but I can feel that it's right too. Before I tell you why it’s wrong, let me tell you why I think I’m capable to handle this SRC thingy. Bukan nak perasan. T_T Families and friends come to me to tell me their problems, ask for my advice, wants my motivation. Tu je pun, not much , semua orang boleh buat kan? Tapi entahla, mungkin ana rasa tu kelebihan yang ana ada, tu talent ana. MAYBE. MAYBE NOT. This is why I think I can handle this.
To be honest , here’s the ugly truth, to be in the SRC, that is not enough. You need to be strict, you have to be a discipline person. Tak boleh pilih kasih. Kena adil. Kena banyak ilmu , because if you’re going to be a leader , might as well follow Rasulullah’s (SAW) way. Be a leader that fulfilled the 5 pillars of islam, that never leaves their solat , never procrastinates them, be pious, patience is important as well. On top of it you have to be strong, but humble at the same time. So , if you think giving your name to the SRC is as easy as peach pie, I’m sorry my friend. Melibatkan diri dalam MPP ni bukan untuk popularity, bukan sebab nak kuasa , sebab kalau itu tujuan antum, ana tak boleh bayangkan betapa banyak dosa yang ditampung , kerana setiap satu kesalahan anak buah yang dilakukan kerana kecuaian seorang pemimpin, dosa semua masuk akaun pemimpin. Kat Akhirat nati , sorang sorang tuntut pahala mereka. (huwaaaa scaryyy) T_T
Kenapa salah kalau meminta jawatan (mencalonkan diri)? isk isk isk . (banjir dah blog ni dengan ayaq mata).
Dari Abdurrahman bin Samurah ra berkata: Rasulullah saw bersabda “ Hai Abdur Rahman bin Samurah janganlah kamu meminta jawatan , sekiranya kamu diberi jawatan dengan memintanya Allah akan menyerahkannya untukmu menguruskannya (tanpa bantuan Allah), sekiranya engkau memperolehinya dengan tanpa memintanya Allah akan membantunya.” Hadis sahih Bukhari 6248 dan Muslim.
Sabda Nabi : Sesungguhnya kamu kelak akan berlumba-lumba untuk mendapatlan jawatan dan kamu akan menyesal di Hari Akhirat Kelak. Ibid 7148
Mana taknya ana menangis , ana petik hadis ni dari buku “50  AKHLAK AHLI SALAFUSSOLEH”. Seandainya ana dipilih , ana trima. Tapi ana mungkin tidak akan berkempen. Bagi rakan rakan calon MPP, jangan risau jangan nangis.
Dalam sirah nabawiyah tentang nabi Yusuf AS. Allah berfirman “Berkata Yusuf: "Jadikanlah aku bendaharawan negara (Mesir); Sesungguhnya aku adalah orang yang pandai menjaga, lagi berpengetahuan". (QS 12;55)
Dalam konteks ni Nabi Yusuf menawarkan diri sebab dia rasa tiada lain yang layak selain dia . Hukum nya harus . Kalau kita bagi nama dalam MPP kira macam kita yang mintak la kan? T___T Sesungguhnya ana tidak peroleh ilmu sebegitu yang melayakkan ana untuk masuk MPP. Tapi takpa, selepas manifesto In shaa Alla hati ana akan tenang semula. AMIIN.
Besar amanah ni sebenarnya, I’m scared. The best way is just not to think about it and live on with my life. To my MPP friends , I believe in you , and I’m sure that you guys are going to be great, akan ku kempenkan untuk antum semua jangan risau.
Umar berkata:Kalau baghal (campuran kuda dan keldai) jatuh tergelincir di irak tuhan akan bertanya pada ku “kenapa engkau tidak meratakan jalan hai umar.”
Abu bakar as-sidiq berkata:Demi Allah aku tidak tamak rasa terhadap kepimpinan siang atau malam dan tidak teringin padanya. Aku juga tidak pernah memohon pd Allah utk meminta jawatan samada depan orang ramai atau sorang2, tetapi aku amat takut sangat dgn ujian kepimpinan.
Kita ambil remeh tentang ni walhal Khalifah Ar Rasyidin pun gerun memegang jawatan yang dipikul. Memang, it’s a small thing actually. But come to think of it , dosa pahala sekrang nampak tak penting la, tunggu dah mati nanti baru kita tau.

Allah is sufficient for us

You Might Also Like

0 Comments