. Friends are such a big deal in your life .

11:54 AM

Bismillahirahmanirrahim ,  
Rindu, ya ana rindu akan hobi hobi ana yang dahulu. Hobi sebelum ana membuat keputusan untuk berhijrah. Rindu akan aktiviti-aktiviti yang dibuat untuk mengisi masa lapang dahulu. Rindu nak berhuha huhaa dengan kawan, lepak sana sini dengan geng dulu dulu. ya, Rindu. Walaupun mereka tidak lagi berlegar dalam hidup ana tapi mereka akan sentiasa diingati. Walaupun tiada di depan mata , but they sure left me some precious memories to remember. Sekrang masing² dah ke haluan masing². Semoga perjuangan mencari keredhaan-Nya tercapai wahai sahabat (ws : happy family).
 
Bila masuk UTP, penghijrahan ana bermula, ukhuwwah dibina bersama dengan warga warga disana. Rindu atau tidak ? gila ke tak rindu ? Macam mana ana boleh lupakan mereka, they're a blessing from Allah to me. Yes, it has been more than a year but my heart still aches for that kind of relationship.  (I should move on, but I can't huhuhu T_T)
MKIC, should have the most impact on me, but I've tried and tried but mostly I just failed (banging my head on the wall) . I failed and I'm lost I don't even know what to do. Ukhuwwah ini perlu dibina , bukan ia datang bergolek sahaja. Ya , tapi ana dah cuba, cuba dan cuba untuk bina persahabatan atas dasar lillahitaala. Kawan? Ramai. Ramai sangat. Don't get me wrong, I love them but there's no spark yet (eceh spark konon ingat cerita cinta ka apa). Terasa kosong. Sehingga cemburukan persahabatan orang lain (I'm already a very jealousy friend imagine me as a wife, lol) . Cemburu yang mencucuk cucuk. Adakah ini satu dugaan dari Allah ? ana tak tahu. Lagi lama ana duduk dekat MKIC, lagi membuak buak nafsu nak putus asa istiqmah dalam penghijrahan. Ini jugak salah satu punca homesick ana yang teruk. Sikit sikit nak balik rumah, setiap hari call parents menangis nangis. (Literally, I rebelled when I can't go home during my exam gaps, sorry Ustaz T_T)
 Antum kat luar tu kalau ada sahabat yang sentiasa membimbing kita ke jalan Allah tu bersyukur lah. Bukan senang nak cari kawan yang boleh kongsi semua masalah, semua rahsia, kelemahan dan aib kita , dan dia masih tetap setia dengan kita. Kalau ada , ucapkan Alhamdulillah , berikan hadiah kepadanya , cium dahinya , peluk tubuhnya dan ucapkan terimaksih kepadanya. Love your friends. 
I'm not sure if its my problem , that I'm too scared to open up. But I don't think so, because I've tried to share my problems to any one of you , It turns out as a gossip in the school. Who do I trust ? Or I just can't digest the fact that a human person can never be mine and mine alone. I get jealous when I open up to someone , and that someone is laughing away with somebody else , i feel paranoid, scared that I can't trust her.
Whatever it is next semester should be different for me. Because next sem will not be the same. Especially icom. During my break, I've prepared so many for icom instead of src. I don't know why icom is much more important to me. I really hope that everything will be fine. Including my personal statement and ielts. So many things needed to be done, so little time.
Enough about me, Let's reflect. Bukan nak perli bukan nak mencaci dan bukan juga untuk menghina tapi untuk peringatan diri ini dan juga kamu semua. Antum fikirkan sahabat sahabat antum yang antum rapat. Sepanjang persahabatan apa yg antum pelajari daripadanya ? pernahkah dia kejutkan antum subuh ? pernah atau tidak ajak ke surau? pernah atau tidak menegur kesilapan antum?
Kalau tak, fikir fikir balik betul. Nope, I'm not going to ask you to  ditch your friends and find new ones. I HATE IT when people say that to be good you need to be friends with good people. Kalau macam tu lah semua manusia, siapa yg nak bimbing orang orang yg tiada hala tuju tu? Kalau macamtu ana sampai sekrang tak kan jadi seperti sekrang kalau bukan kerana kawan2 ana di utp dahulu. Kita nak berkawan ni, lagi manis kalau niat nya kerana Allah, tanamkan dalam diri, "Aku nak jd orang yg bawa dia ke syurga" , kongsi ilmu dengan dia, ajak dia pergi majlis ilmu. Klau dalam kalangan perempuan ni , memang ada perkara perkara ni tapi pada masa yang sama , gosip pasal lelaki , kutuk puak lain, kalau macam ni apa gunanya buat pahala kalau dapat dosa balik ? (peringtan pada diri sendiri).
 Sentap tak seNtap belakang cerita (Ana tak berniat pun nak sentapkan, tapi tersentap pulak, sobsob T_T) , ukhuwah ni maknanya bond, relationship. Ukhuwah Islamiyyah pula persaudaraan dalam islam. “Belum dikatakan beriman salah seorang diantara kamu, sehingga ia mencintai saudaranya seperti ia mencintai dirinya sendiri ” (HR. Bukhari). Sanggup tak nak berlapar demi kawan ? sanggup tak nak halalkan hutang kawan? Sanggup tak nak menyusahkan diri demi kawan? Kalau belum , belum capai lagi semua tahap ukwah tu. Eh Tahap? Ukwah pun ada tahap ke ? Bro semua benda ada tahapnya. 
  • Yep. So first stage of Ukhuwah is Taaruf. I think we all know what's taaruf. It's like ice breaking, where you get to know each other. Well usually judging happens at this stage. Man, you don't even know the person yet so don't judge and make up your mind yet. 
  • The second stage of ukwah is Tafahum . It means mutual understanding in the brotherhood you share. It takes a long time to know one's character, background, family, and history. In this stage it needs a lot of husnudzon. Yes, positive thinking. If you're annoyed with someone, that means your relationship with someone haven't come to this stage yet. I've experienced this. I've hated someone for almost 2 years but after I get to know her background I've grown to love her like my own sister. So , have positive thoughts people 
  • ! The third stage ... (whew making a friend is sure damn hard)... is Ta'awun, which means helping each other. Well, when you are ready to help your friend in any situation that means you've reached this stage. But it has to be sincere, and it has to come from your love towards her and you faith towards Allah swt. In this stage, if you still have selfish feelings, or if your friend did a small mistake, mula nak mengungkit, backstab, haa salah tu. Cuba la sabar sekejap. Kalau terasa sangat, tegur dia. Tegur elok elok. Tegur tu saling menolong jugak tu. Mana tau kalauu dia tak buat dah perangai macam tu sebab ingat nasihat antum , antum dapat pahal free ja. 
  • Haa dah naik ke stage Takafful, Takafful ni saling menanggung. Kita kena sedia menanggung rasa susah kawan kita, jangan biarkan dia terkapai kapai keseorangan. Kita kena berkorban demi kebahagiaan dia. Kita kena sentiasa berada disisi dia. Bila dia lapar, hulurkan makanan, Bila dia kehabisan duit, kita hulurkan duit. Bila dia susah study kita kena tolong dia.
  •  Dan akhir sekali, itsar. Itsar is like the highest level of ukwah. And if you've achieved this  masyaAllah , bravo brothers and sisters. Itsar ni mendahulukan orang lain, dari diri kita sendiri. Betapa tingginya iman seseorang bila dia mamu capai tahap ni. Bila dia mampu berlapar demi kawannya yang kebulur. But yes of course, dalam zaman ni nak buat contoh tu susah. Ingat kisah dalam perang apa tah, panas terik , dan semua askar kehausan, air botol ada satu sahaja, pahlawan pertama membukanya nak minum air tak jadi sebab orang sebelah mengeluh kehausan, dia bagi kat orang sebelah , orang tu pun tak minum jugak sebab orang sebelah dia pula kehausan, they passed and passed until it reached the first person again, and at last semua mati syahid.
Betapa mudahnya ajaran islam ni, hidup berkomuniti ni ditampilkan begitu indah sekali. After learning a bit of ukwah today, life doesn't seem so bad , right? people didn't have to be mean all the time. People are mean because they didn't know how to communicate right ,to love right. That's why, as muslims , we are so blessed, we love everyone like our own family. Because that is how it's supposed to be. Spread love to everyone you know. Lower your ego, increase your imaan. 

You Might Also Like

0 Comments